Jump to content

Trace Windows 7 boot/shutdown/hibernate/standby/resume issues


MagicAndre1981
 Share

Recommended Posts

reading the hiberfile.sys takes a long time (752 seconds):

hiberread="752062000" 

Please apply the Performance restauration Firmware to your Samsung SSD 840 EVO 500G:

 

https://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/support/downloads.html

 

Does this improve it?

Link to comment
Share on other sites


reading the hiberfile.sys takes a long time (752 seconds):

hiberread="752062000" 

Please apply the Performance restauration Firmware to your Samsung SSD 840 EVO 500G:

 

https://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/support/downloads.html

 

Does this improve it?

The trace was actually made after i did that. I also installed some of the hotfixes (not the one regarding to the large disks, both disks in the system are 500GB).

I also did a defrag with consolidating free space, after i removed the hiberfile. Then i activated hibernate again, to no avail...

Link to comment
Share on other sites

update the BIOS and install the latest AHCI driver. 

Done and done, sadly no difference :(.

 

The fun thing is: i had a fresh install due to the addition of the SSD to the system. Before that hibernate has always worked.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

I'm hoping I can get some answers and fix my SUPER slow boot time (15 mins!). I've done a few things found in forums including this one, but honestly a lot of it is over my head and nothing has helped so far. I'm not computer illiterate, but I'm also no programmer, so please bare with me. :}

 

Windows 7 Home Premium 64-bit

2.20GHz VISION Technology from AMD with AMD Athlon II Dual-Core Processor

 

I've done a boot trace and attached the summary file....can someone read it for me and tell me (in layman's terms) what to do?? TIA!

 

OH and I also tried the tips on "How to speed up boot process under Windows Vista or Windows 7".

summary_boot.xml

Edited by hllewis
Link to comment
Share on other sites

I need the ETL file to see more details.

 

xbootmgr -trace boot -traceFlags BASE+LATENCY+DISK_IO_INIT+DISPATCHER+FILE_IO+FILENAME+POWER -stackwalk profile+CSwitch+ReadyThread+DiskReadInit+DiskWriteInit  -resultPath C:\TEMP

Link to comment
Share on other sites

Ok done, but the file is too big for upload?

Also some updates were done during the reboot so let me know if you need it redone.

Thanks so much for your help.

 

Link to comment
Share on other sites

ok, in WinlogonInit Phase the function UpdatePerUserSystemParameters takes over 300s to finish.

 

But the underlaying issue is your 320GB 5400RPM WD3200BEVT-60A23T0 HDD. It is busy all the time. Replace it with a SSD.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
@MagicAndre1981:

 

Firstly, thanks for your help everyone.

 

I have dual windows: Server2003 (NT5.2) and Win7. 

NT5's boot time is quick (it's very lightweight. Lovely!).

NT6's boot time more spend long. (Before, I tried Win8.x. Both it's same.)

 

I did trace to Win7 with xbootmgr. I can't solve why slowing of NT6.

Could you analyze my ETL file?

Edited by ilkertezcan
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...