Jump to content

Trace why Windows 8 boots, shutsdown or hibernates slowly


MagicAndre1981
 Share

Recommended Posts

I have a hp pavilion dv6 3150. The motherboard is hp motherboard 1448. I have already installed the latest bios version (several months ago) and there is no new version.

So, i looked at the resumedevices and i'm sending you only the longest entries (the others are less than 1us)

<resumedevices start="47838140" duration="842873">
<device start="48181104" duration="499405" name="PCI\VEN_1002&DEV_68C1&SUBSYS_1448103C&REV_00\4&e4d6fac&0&0018">
<driver start="48398585" duration="281922" name="\Driver\amdkmdap" />
<driver start="48181134" duration="203773" name="\Driver\ACPI" />
<driver start="48384908" duration="13676" name="\Driver\pci" />
</device>
<device start="48180940" duration="405076" name="ACPI\PNP0C0A\1">
<driver start="48180974" duration="405032" name="\Driver\ACPI" />
</device>
<device start="48181028" duration="227372" name="PCI\VEN_8086&DEV_3B3C&SUBSYS_1448103C&REV_05\3&11583659&0&D0">
<driver start="48181077" duration="202502" name="\Driver\ACPI" />
<driver start="48383580" duration="20445" name="\Driver\pci" />
<driver start="48404027" duration="4372" name="\Driver\usbehci" />
</device>
<device start="48181068" duration="222698" name="PCI\VEN_8086&DEV_3B34&SUBSYS_1448103C&REV_05\3&11583659&0&E8">
<driver start="48181107" duration="202585" name="\Driver\ACPI" />
<driver start="48383692" duration="15639" name="\Driver\pci" />
<driver start="48399332" duration="4433" name="\Driver\usbehci" />
</device>
<device start="48180936" duration="203107" name="ACPI\ACPI0003\2&daba3ff&1">
<driver start="48180965" duration="203074" name="\Driver\ACPI" />
</device>
<device start="48181181" duration="202794" name="ACPI\PNP0B00\4&277cfe7e&0">
<driver start="48181199" duration="202774" name="\Driver\ACPI" />
</device>
<device start="47855888" duration="199888" name="ACPI_HAL\PNP0C08\0">
<driver start="47855894" duration="199879" name="\Driver\ACPI" />
</device>
<device start="48056401" duration="124259" name="PCI\VEN_8086&DEV_3B44&SUBSYS_1448103C&REV_05\3&11583659&0&E1">
<driver start="48056482" duration="124173" name="\Driver\pci" />
</device>
<device start="48056389" duration="124045" name="PCI\VEN_8086&DEV_3B42&SUBSYS_1448103C&REV_05\3&11583659&0&E0">
<driver start="48056469" duration="123960" name="\Driver\pci" />
</device>
<device start="48056378" duration="123953" name="PCI\VEN_8086&DEV_3B64&SUBSYS_1448103C&REV_06\3&11583659&0&B0">
</device>
<device start="48056309" duration="123943" name="PCI\VEN_8086&DEV_D138&SUBSYS_1448103C&REV_11\3&11583659&0&18">
<driver start="48056413" duration="123832" name="\Driver\pci" />
</device>
<device start="48056410" duration="108221" name="PCI\VEN_8086&DEV_2448&SUBSYS_1448103C&REV_A5\3&11583659&0&F0">
<driver start="48056906" duration="107719" name="\Driver\pci" />
</device>

Link to comment
Share on other sites


  • 3 weeks later...

you made a normal boot.


<timing bootDoneViaExplorer="21912" bootDoneViaPostBoot="35612"

Windows boots in 21.9s to the Startscreen/desktop and is fully booted in 25.6s.

I can see that the service Function discovery takes over 9s to start:


<serviceTransition name="FDResPub" group="" transition="start" totalTransitionTimeDelta="9809

Have you tried the fast startup? this should solve the long service start issue, the suspend/resume is much faster.

Link to comment
Share on other sites

it is much faster, not only a little.


<timing bootDoneViaExplorer="10350" bootDoneViaPostBoot="22950" postBootDisturbance="2600"

Windows boots in 10.4s to the UI and is fully booted in 12.9s.

the longest delay is resuming the VSNService, which takes 4.7s and causes most of the time your system takes to resume (9.8s)


<interval name="SystemResume" startTime="27042" endTime="36819" duration="9777">

<suspendservices start="5897760" duration="4723872" totalChildrenDuration="4723719">
<service start="5918982" duration="4644958" name="VSNService" />

Do you need this special VAIO Utility? if not disable it.

Link to comment
Share on other sites

Can you help me why my windows 8 boot slow when I enabled Fast Boot. I use acer aspire 4755G with 8gb ram and SSD 120GB

Boot XML - https://skydrive.live.com/redir?resid=14FCB212EC558DF5!418&authkey=!AFQZY6147Bl3ZaI

Hibernate XML - https://skydrive.live.com/redir?resid=14FCB212EC558DF5!419&authkey=!AA2UcSBybl-ZWVA

Shutdown XML - https://skydrive.live.com/redir?resid=14FCB212EC558DF5!417&authkey=!ACG8Vl0kqkF-q1g

Thanks before

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...