Jump to content

Windows 7 unattend.xml setting to enable gadgets


Recommended Posts

I am trying to automate a Windows 7 build with the a couple of the default Windows 7 gadgets enabled that will be visible. So far this is not working as expected and would like some help on this topic. The Windows 7 build does deploy, my custom theme is showing up but NO gadgets to be seen.

A little background on the tools I am using to do this.

  • MDT 2010 Beta 2 version 5.0.1210.0
  • Windows Automated Installation Kit (x64) 2.0 version 6.1.0.0
  • Windows 7 Ultimate RTM

The following is a snippet from the unattend.xml that is specific to the gadget code.

<component name="Microsoft-Windows-Sidebar" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<Gadget1>%PROGRAMFILES%\Windows Sidebar\Gadgets\Clock.Gadget</Gadget1>
</component>

Here is my entire unattend.xml file for review in case there is something else that is required so I do not have to be asked to post this.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?> 
- <unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
- <settings pass="windowsPE">
- <component name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State">
- <ImageInstall>
- <OSImage>
<WillShowUI>OnError</WillShowUI>
- <InstallTo>
<DiskID>0</DiskID>
<PartitionID>1</PartitionID>
</InstallTo>
- <InstallFrom>
<Path>.\Operating Systems\WIN7\WIN7.wim</Path>
- <MetaData>
<Key>/image/index</Key>
<Value>1</Value>
</MetaData>
</InstallFrom>
</OSImage>
</ImageInstall>
- <UpgradeData>
<Upgrade>false</Upgrade>
</UpgradeData>
- <Display>
<ColorDepth>16</ColorDepth>
<HorizontalResolution>1024</HorizontalResolution>
<RefreshRate>60</RefreshRate>
<VerticalResolution>768</VerticalResolution>
</Display>
- <ComplianceCheck>
<DisplayReport>OnError</DisplayReport>
</ComplianceCheck>
- <UserData>
<AcceptEula>true</AcceptEula>
- <ProductKey>
<Key />
</ProductKey>
</UserData>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-International-Core-WinPE" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
- <SetupUILanguage>
<UILanguage>en-US</UILanguage>
</SetupUILanguage>
<InputLocale>0409:00000409</InputLocale>
<SystemLocale>en-US</SystemLocale>
<UILanguage>en-US</UILanguage>
<UserLocale>en-US</UserLocale>
</component>
</settings>
- <settings pass="generalize">
- <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<DoNotCleanTaskBar>true</DoNotCleanTaskBar>
</component>
</settings>
- <settings pass="specialize">
- <component name="Microsoft-Windows-UnattendedJoin" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State">
- <Identification>
- <Credentials>
<Username />
<Domain />
<Password />
</Credentials>
<JoinDomain />
<JoinWorkgroup />
<MachineObjectOU />
</Identification>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State">
<ComputerName />
<ProductKey />
<RegisteredOrganization>HOME</RegisteredOrganization>
<RegisteredOwner>HOME</RegisteredOwner>
<DoNotCleanTaskBar>true</DoNotCleanTaskBar>
<TimeZone>Pacific Standard Time</TimeZone>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-IE-InternetExplorer" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<Home_Page>http://www.live.com</Home_Page>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-Deployment" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
- <RunSynchronous>
- <RunSynchronousCommand wcm:action="add">
<Description>EnableAdmin</Description>
<Order>1</Order>
<Path>cmd /c net user Administrator /active:yes</Path>
</RunSynchronousCommand>
- <RunSynchronousCommand wcm:action="add">
<Description>EnableAdmin_ploc</Description>
<Order>2</Order>
<Path>cmd /c net user Administrator_ploc /active:yes</Path>
</RunSynchronousCommand>
- <RunSynchronousCommand wcm:action="add">
<Description>UnfilterAdministratorToken</Description>
<Order>3</Order>
<Path>cmd /c reg add HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v FilterAdministratorToken /t REG_DWORD /d 0 /f</Path>
</RunSynchronousCommand>
</RunSynchronous>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<InputLocale>0409:00000409</InputLocale>
<SystemLocale>en-US</SystemLocale>
<UILanguage>en-US</UILanguage>
<UserLocale>en-US</UserLocale>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-TapiSetup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<TapiConfigured>0</TapiConfigured>
- <TapiUnattendLocation>
<AreaCode>""</AreaCode>
<CountryOrRegion>1</CountryOrRegion>
<LongDistanceAccess>9</LongDistanceAccess>
<OutsideAccess>9</OutsideAccess>
<PulseOrToneDialing>1</PulseOrToneDialing>
<DisableCallWaiting>""</DisableCallWaiting>
<InternationalCarrierCode>""</InternationalCarrierCode>
<LongDistanceCarrierCode>""</LongDistanceCarrierCode>
<Name>Default</Name>
</TapiUnattendLocation>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-SystemRestore-Main" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<DisableSR>1</DisableSR>
</component>
</settings>
- <settings pass="oobeSystem">
- <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State">
- <UserAccounts>
- <AdministratorPassword>
<Value>UABAAHMAcwB3ADAAcgBkAEEAZABtAGkAbgBpAHMAdAByAGEAdABvAHIAUABhAHMAcwB3AG8AcgBkAA==</Value>
<PlainText>false</PlainText>
</AdministratorPassword>
- <LocalAccounts>
- <LocalAccount wcm:action="add">
<Description>Temp account</Description>
<DisplayName>Temp account</DisplayName>
<Group>Users</Group>
<Name>TempAccount</Name>
</LocalAccount>
</LocalAccounts>
</UserAccounts>
- <AutoLogon>
<Enabled>true</Enabled>
<Username>Administrator</Username>
<Domain>.</Domain>
- <Password>
<Value>UABAAHMAcwB3ADAAcgBkAFAAYQBzAHMAdwBvAHIAZAA=</Value>
<PlainText>false</PlainText>
</Password>
<LogonCount>999</LogonCount>
</AutoLogon>
- <Display>
<ColorDepth>32</ColorDepth>
<HorizontalResolution>1024</HorizontalResolution>
<RefreshRate>60</RefreshRate>
<VerticalResolution>768</VerticalResolution>
</Display>
- <FirstLogonCommands>
- <SynchronousCommand wcm:action="add">
<CommandLine>cscript.exe C:\MININT\Scripts\LiteTouch.wsf /start</CommandLine>
<Description>Lite Touch new OS</Description>
<Order>1</Order>
</SynchronousCommand>
- <SynchronousCommand wcm:action="add">
<CommandLine>cscript.exe D:\MININT\Scripts\LiteTouch.wsf /start</CommandLine>
<Description>Lite Touch new OS</Description>
<Order>2</Order>
</SynchronousCommand>
- <SynchronousCommand wcm:action="add">
<CommandLine>cscript.exe E:\MININT\Scripts\LiteTouch.wsf /start</CommandLine>
<Description>Lite Touch new OS</Description>
<Order>3</Order>
</SynchronousCommand>
- <SynchronousCommand wcm:action="add">
<CommandLine>cscript.exe F:\MININT\Scripts\LiteTouch.wsf /start</CommandLine>
<Description>Lite Touch new OS</Description>
<Order>4</Order>
</SynchronousCommand>
</FirstLogonCommands>
- <OOBE>
<HideEULAPage>true</HideEULAPage>
<NetworkLocation>Work</NetworkLocation>
<ProtectYourPC>3</ProtectYourPC>
</OOBE>
<RegisteredOrganization>HOME</RegisteredOrganization>
<RegisteredOwner>HOME</RegisteredOwner>
<TimeZone />
- <Themes>
<WindowColor />
<ThemeName>%WINDIR%\Resources\Themes\FunkyChicken.theme</ThemeName>
</Themes>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<InputLocale>0409:00000409</InputLocale>
<SystemLocale>en-US</SystemLocale>
<UILanguage>en-US</UILanguage>
<UserLocale>en-US</UserLocale>
</component>
- <component name="Microsoft-Windows-Sidebar" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<Gadget1>%PROGRAMFILES%\Windows Sidebar\Gadgets\Clock.Gadget</Gadget1>
</component>
</settings>
- <settings pass="offlineServicing">
- <component name="Microsoft-Windows-PnpCustomizationsNonWinPE" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
- <DriverPaths>
- <PathAndCredentials wcm:keyValue="1" wcm:action="add">
<Path>\Drivers</Path>
</PathAndCredentials>
</DriverPaths>
</component>
</settings>
<cpi:offlineImage cpi:source="catalog://win7test1/deploymentshare$/operating systems/win7/win7_win7ddrive.clg" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" />
</unattend>

I have also attached a screen shot taken from the Windows System Image Manager (WSIM) that shows where and what I have configured.

Even though I am using the MDT to build and deploy this unattended Windows 7 image I think the actual configuration issue is in the what I may have in the unattend.xml.

I have done plenty of Google searches on this and even read the WSIM help file to ensure my syntax is correct. I must be missing something!

Any help would be nice.

post-79458-1250961860_thumb.png

Link to comment
Share on other sites


Needs to have ,true at the end

<Gadget1>%PROGRAMFILES%\windows sidebar\gadgets\Rolex.Gadget,true</Gadget1>

Edit: Nope im wrong only needed for Vista

Note:

In Windows Vista® installations, it was necessary to add a comma (,), and true or false for the state of the gadget. This is not required for Windows® 7 installations.

Edited by ricktendo64
Link to comment
Share on other sites

ricktendo64 - thanks for your reply and possible solution however I have tried that and it did not work.

According to the Unattended Windows Setup Reference for Windows 7

In Windows Vista® installations, it was necessary to add a comma (,), and true or false for the state of the gadget. This is not required for Windows® 7 installations.
Link to comment
Share on other sites

ajua - Thanks for your reply.

To answer your question.

No, I am not placing any gadgets in %PROGRAMFILES%\windows sidebar\Shared Gadgets

The reason I am NOT... is these are the default gadgets that come with Windows 7. I am aware that if you are using 3rd party gadgets they need to go into the shared gadgets folder.

Link to comment
Share on other sites

ricktendo64,

I do not agree with half of that statement.

Sometimes if your experience index is low (because of missing drivers or what not) windows will not turn on this stuff like aero and gadgets

In order to turn Aero on in Windows 7 a Windows Experience Index (WEI) of 3.0 or better is required. Gadgets have no WEI requirements as they are simply an application.

Regardless, I still have not found a solution to resolve the original problem I posted.

Link to comment
Share on other sites

<component name="Microsoft-Windows-Sidebar" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">

<Gadget1>%PROGRAMFILES%\windows sidebar\gadgets\Clock.Gadget,true</Gadget1>

<Gadget2>%PROGRAMFILES%\windows sidebar\gadgets\AccuWeatherMiniForecast.gadget,true</Gadget2>

<Gadget3>%PROGRAMFILES%\windows sidebar\gadgets\IntelCore2_PoC_13.gadget,true</Gadget3>

<Gadget4>%PROGRAMFILES%\windows sidebar\gadgets\NetworkMeterv2.3.Gadget,true</Gadget4>

<Gadget5>%PROGRAMFILES%\windows sidebar\gadgets\nvidia14.gadget,true</Gadget5>

</component>

I have this in autounattend.xml and that is working. Filled under OOBE pass. Gadgets i copy straight to wim in place showed above :-)

Link to comment
Share on other sites

mirecek1965 - thanks for the reply.

However, this was already suggested earlier to have the ",true" added in the statement.

<Gadget1>%PROGRAMFILES%\windows sidebar\gadgets\Clock.Gadget,true</Gadget1>

This is from my earlier post:

Note:

In Windows Vista® installations, it was necessary to add a comma (,), and true or false for the state of the gadget. This is not required for Windows® 7 installations.

Link to comment
Share on other sites

rjasonr,

Have you tried an unattend as a "one off"? i.e.; not deployment just personal dvd for personal pc

I'm just curious if you're seeing a bug - be it software or ebkac - as your autounattend goals are very different than us users that are replying...?

;)

Edited by razormoon
Link to comment
Share on other sites

Can you do something?

Go to "%localappdata%\Microsoft\Windows Sidebar" and see if there is a Settings.ini created, or I think maybe the settings.ini in "%programfiles%\Windows Sidebar" is actually the one, see if its got your gadget info

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...