Jump to content

Diagnosing seemingly random errors


Doggie52
 Share

Recommended Posts

Hello!

After having built together the following rig I am experiencing several problems within Windows.

MB: ASUS P7P55D-E LX

CPU: Intel i5 760 @ 2.8GHz stock

HDD: OCZ Agility II SSD (60GB, the OS-drive) and a Samsung 500GB (secondary drive)

GPU: nVidia GTX260 chipset, ASUS make

RAM: OCZ Reaper 2x2GB CL7

All of the above, except the Samsung HDD and the ASUS GPU, are brand new.

OS: Windows 7 Ultimate x64 retail

Issues

  • MEMORY_MANAGEMENT and PFN_LIST_CORRUPT BSODs at random times
  • random computer shutdowns (complete death, as if power cable had been pulled out), then, 5s later, reboot by itself
  • GPU driver crashes and then recovers
  • corruption problems when downloading certain files and extracting them
  • large amounts of apps crash at irregular intervals
  • motherboard refuses to boot from USB devices, it only loads a black screen with blinking cursor (neither W7 nor MemTest boot, finally had to burn them both to DVD)

All of the above issues have been occurring during a period of two weeks or less.

Attempted diagnosing

  • MemTest86+, attempts listed below in descending order:
    1. (both sticks of RAM installed): multiple errors on tests #6 and #7 in the 4GB-range somewhere
    2. (one stick of RAM installed): no errors after 3-4 passes
    3. (other stick of RAM installed): no errors after 3-4 passes
    4. (both sticks of RAM installed but in opposite order compared to #1): no errors after 3-4 passes
    5. (the next day, same configuration as #4): errors on test #6

    [*]S.M.A.R.T status on both HDDs

    • no errors, status OK on everything
    • SSD: 100% life-time

    [*]Windows Memory Diagnostics

    • no errors after two passes

Attempted solutions

  • re-format (new system has only been running for a day or two)
    • no errors appearing yet

    [*]BIOS update

    • seems to have caused the BIOS to no longer boot from USB devices, however I am unsure of when that problem started appearing

Questions

  1. is faulty RAM the cause of all my issues?
  2. can a faulty mobo be the cause of all my issues?
  3. why does MemTest appear to give inconsistent results?
  4. is there any way I can diagnose motherboard issues?
  5. is there any way I can go beyond S.M.A.R.T when diagnosing my SSD?
  6. is there any way I can diagnose CPU issues?

Do you people recommend any further diagnosing? Is there anything you would like me to add to my post?

My sincere thanks in advance, I hope my post was not too lengthy!

// Douglas

Link to comment
Share on other sites


Try swapping the current power supply for one with a higher power rating. It may not be providing clean power, or could be loaded beyond power/current ratings on one or more rails.

Link to comment
Share on other sites

I had this random behaviour when my ram was getting too hot. I found it by memtesting for 12 hours as Tripredacus said. The memory slot who was nearer to the cpu was always the faulty one.

The solution was easy : opened the case and put a big fan to check if it was this for sure and then bought an OCZ ram fan.

Link to comment
Share on other sites

I had a quick look into what timings my RAM is supposed to run at vs. what BIOS sets them to run at:

BIOS default settings: 7-7-7-20

proposed settings for OCZ3RPR1600ULV4 from OCZ: 7-8-8-24

Why is there a difference here? Which one of the settings is most likely to cause problems?

I switched the CR to T2 and the timings to what OCZ proposed, and I get errors on test #6 and #7 on the first pass.

My RAM has passive heating and after feeling them, I can conclude that the temperature is not a problem.

I am running a 630W PSU which I bought no more than 1 year ago. Is there a way I can determine whether it is faulty without having to replace it?

What I will do now:

  • test each stick separately for 12 hours
  • try to find a temporary replacement for my PSU in order to rule that out

Link to comment
Share on other sites

Where I am at right now:

I have run both sticks of RAM separately for ~20 standard MemTest passes each (more than enough, I hope) and they come out with no errors.

This means using two sticks fails, whilst using one stick at a time works well. Now, of course, I wonder what can be the cause of this weird behavior. Perhaps my RAM isn't meant to work with my mobo?

The DRAM-frequency you saw in the picture was the default, set by the BIOS. In fact, I can only push that to DDR3-1333 (667MHz) , which is less than the optimal (DDR3-1600 @ 800MHz) for my RAM.

Possible culprits?

  • faulty PSU
  • faulty mobo
  • faulty RAM

That the RAM is faulty seems unlikely, given that they work independently - or am I wrong here? A faulty PSU seems more and more like a likely culprit - given that my computer sometimes (rarely, but still, 2 times over two weeks) spontaneously powers down and reboots the PSU might be damaged. It might be providing too little power for two sticks of RAM to work simultaneously, or might be overloaded as an earlier poster suggested.

But, it could also be the motherboard that is broken.

What do you think? Is there any way (apart from getting a replacement PSU) I can with relatively high certainty determine whether my PSU is healthy or not?

Link to comment
Share on other sites

I've tried pretty much everything related to BIOS-RAM settings, I've actually "overclocked" (quoted as they are vendor marked at what the BIOS thinks is an overclock) them to DDR3-1600 to no avail. I've also run MemTest for several passes without any errors when running each stick separately, yet I keep getting errors when running both together.

I've mailed both ASUS and OCZ and I will see what they say.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...