Jump to content
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

MSFN is made available via donations, subscriptions and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, register and become a site sponsor/subscriber and ads will be disabled automatically. 


Sign in to follow this  
Kiki Burgh

powerpoint & outlook failed to start after install

Recommended Posts

hello! i've been trying to find the source of my problems with both powerpoint & outlook 2010.

i used to have office 2003 fully updated (even with 2007 compatibility packs & service packs) & i just upgraded (option was to remove previous versions) to en_office_professional_plus_2010_x86_515486.

excel, word & publisher all load up well but not for powerpoint & outlook.

specifically i get the same errors for both:

upon initial launch, error reporting always shows:

Microsoft PowerPoint has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience. <Restart Microsoft Outlook> <Send Error Report> <Don't Send>

Error signature:

AppName: powerpnt.exe AppVer: 14.0.4754.1000 AppStamp:4b967cf0

ModName: ppcore.dll ModVer: 14.0.4754.1000 ModStamp:4b967d28

fDebug: 0 Offset: 006c81de

(The following files will be included in this error report: C:\DOCUME~1\KIKI\LOCALS~1\Temp\5811281.cvr)

Event Viewer has these:

PowerPoint failed to start correctly last time. Starting PowerPoint in safe mode will help you correct or isolate a startup problem in order to successfully start the program. Some functionality may be disabled in this mode.

Do you want to start PowerPoint in safe mode? <Yes> <No> --- this fails after clicking ok & immediately followed by:

PowerPoint failed to launch in safe mode. Do you want to start repair? --- opting to repair will proceed with the install & then after repair completes, launching the program will have the same results.

exactly the same thing happens to outlook:

Microsoft Outlook has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience. <Restart Microsoft Outlook> <Send Error Report> <Don't Send>

Error signature:

AppName: outlook.exe AppVer: 14.0.4760.1000 AppStamp:4ba8fefd

ModName: unknown ModVer: 0.0.0.0 ModStamp:00000000

fDebug: 0 Offset: 40384dbc

(The following files will be included in this error report: C:\DOCUME~1\KIKI\LOCALS~1\Temp\4889328.cvr)

Outlook failed to start correctly last time. Starting Outlook in safe mode will help you correct or isolate a startup problem in order to successfully start the program. Some functionality may be disabled in this mode.

Do you want to start Outlook in safe mode? <Yes> <No>

Outlook failed to launch in safe mode. Do you want to start repair? <Yes> <No>

uninstalled (via add/remove programs) & reinstalled everything with the same results. uninstalled everything again ... even used fix me (by ms --- running all for 2003, 2007 & 2010, restarted the pc after every run & ran ccleaner too before every reinstall) & reinstalled (even with anti-virus disabled) again with the same results.

i've done about 6 or more reinstallations. in the 1st attempt i was prompted to browse (in C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Temp\..) for pss10r.chm & could not find the file so installation was not completed. i repeated the install & this time it went through (but still same behavior for both apps after). in another reinstall i encountered:

Error 1406: Setup cannot write the value Class to the registry key\Software\Classes\CLSID\{000CDB0D-0000-0000-C000-000000000046]\InprocServer32\14.0.0.0. Verify that you have sufficient permissions to access the registry or contact Microsoft Product Support Services (PSS) for assistance. For information on how to contact PSS, see PSS10R.CHM. <Cancel> <Retry> <Ignore>.

opted to retry (about 3-4 times) but did not bring me anywhere. ignore came up with a similar error but this time instead of value Class to, it was value Assemby to. succeeding ignore came up with similar error but with value RuntimeVersion to ... 3rd time ignore proceeded & completed the install. values inside { } also changed after each single attempt. (same was true when running a repair for a supposedly completed installation.)

in short, errors just cycle without being able to use powerpoint & outlook at all.

just to be sure, i extracted the contents of en_office_professional_plus_2010_x86_515486.exe & pss10r.chm was there.

verified too its presence right before installation (after extraction phase): C:\Documents and Settings\KIKI\Local Settings\Temp\OWP22.tmp\Office.en-us\pss10r.chm

tried to follow too instructions from: http://support.microsoft.com/kb/838687 but not much was applicable for office 2010.

all efforts have been very frustrating. :( i've hit a brick wall & i would really appreciate anyone's kindest support to be able to resolve this & use powerpoint & excel too.

by the way, i am using xp sp3.

cheers!

Edited by Kiki Burgh

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks dadiehl but the apps can't even be accessed because error comes up rightaway. :( i tried to reinstall office 2010 via method 2 as suggested in http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Ben-us%3B310353 & it installed completely without Error 1406; however, as i feared as soon as i started the program, i encountered the vicious cycle again of Microsoft (PowerPoint/Outlook) has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience. <Restart Microsoft PowerPoint/Outlook> <Send Error Report> <Don't Send>. ... (didn't matter whether i sent the report or not ... no difference in results) ... then the suggestion to run the app(s) in safe mode ... then after it failed, the prompt to repair ... then after it completed the repair (that is if Error 1406 didn't come up), relaunching the program(s) would go through the same cycle again ... even tried it with a different installer by downloading X16-32007.exe (trial version of office 2010 from MS) & still the same ... :( i'm about to give up & i guess my only route is to reinstall XP & lose all the updates since. if however anybody could help me with this, i'd really appreciate it. please.

cheers!

Edited by Kiki Burgh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...