Jump to content
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

MSFN is made available via donations, subscriptions and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, register and become a site sponsor/subscriber and ads will be disabled automatically. 


JayMan

Issues with MTP

Recommended Posts

Hey, been many years since I posted on here. I hope all are doing well.

So I am trying to connect my Android tablet to my good ol' slipstreamed WinXP machine. When I plug it in the PC tried to install MTP drivers and fail.

I have tried for several hours the many tips/ideas posted in various places online - all with no joy.

Then it dawned on me...... maybe I am just missing a file or two that I had excluded.

So any help with this would be greatly appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Ah well, not knowing what you attempted not the actual error(s) you get, nor the actual hardware involved, it will be a bit hard to provide you with any detailed assistance.

You will need to provide some more exact report.

AFAICR the "more complete" MTP drivers shipped with MediaPlayer 11.

Generally speaking a VID/PID addition might be needed to the .inf for specific hardware:
http://www.rimweb.in/forums/topic/36886-do-it-your-self-your-phones-mtp-drivers-for-windows-xp-sp3/

I won't go with the endless

"Have tried this?"
"Yes, I did and it didn't work"
"Ok, and have you tried this other thing?"
"Yes but it failed"

...

Detail what you have done till now and the exact errors you got, hardware in use, etc.,  standard litany, please:
https://jdebp.eu/FGA/problem-report-standard-litany.html

You may also want to check and post relevant contents of the SetupAPI.log:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/install/setupapi-logging--windows-server-2003--windows-xp--and-windows-2000-

jaclaz

 

Edited by jaclaz

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have to say this is one of the best replies I have ever gotten in a forum like this!

So what I have done thus far:

Enabled dev mode on my android tablet and enabled USB debugging.

Downloaded and installed Android ADB drivers on PC.

Plugged in my tablet into my PC it errors out on the MTP, it recognizes and installs "Android Composite ADB Interface" with no issues, and then it errors out on 8 "Spreadtrum Phone"s. The error for the MTP and Spreadtrum Phone's is the normal "The hardware was not installed because the wizard cannot find the necessary software".

 

I'm using Dell Optiplex 360, running a slipstreamed version of WinXP. I used both nLite and hfslip to create it. Don't know which nLite options I selected, as it has been well over a decade since I created it. I did exclude IE from being included - I know I did at least that. lol

So I can't help but think there is some DLL from the WinXP CD that MTP is dependent on that I excluded - as this has been the case with many other hardware/software issues in the past. So I was optimistically hoping to get "oh yeah, nLite excludes xxxxxxxx.xxx from the install that MTP needs, so you only just need to extract it and copy it to the xxxxxxxx directory" or the like.

 

I had already tried modding the wpdmtp.inf to include the Device Instance Id of the MTP - but no joy.

 

I will try the installing of WMP11. Most posts addressing this issue I found via google suggested this - but all the people who tried and replied reported failures, or they already had it installed. This is why I hadn't tried that yet - but will and report back.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Updates. I found the Spreadtrum Phone drivers: https://androidmtk.com/download-spreadtrum-drivers

So that took care of the 8 "Spreadtrum Phone" devices that error out - so super happy about that.

But still no joy on the MTP.

I installed the runtimes for WMP11, and still no joy.

The Device Instance Id is: USB\VID_1782&PID_4002&MI_00\6&28446CCE&0&0000

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
2 hours ago, JayMan said:

So I can't help but think there is some DLL from the WinXP CD that MTP is dependent on that I excluded - as this has been the case with many other hardware/software issues in the past. So I was optimistically hoping to get "oh yeah, nLite excludes xxxxxxxx.xxx from the install that MTP needs, so you only just need to extract it and copy it to the xxxxxxxx directory" or the like.

Yep :), you were maybe a tad bit too optimistic, I don't think you would need a 32 bit number to count people that use a Spreadtrum Phone on a nlited XP. :dubbio:

Seriously with nlite you can (that is the idea) make big holes in an XP install, so your suspect may be correct.

Which EXACT (there are 4 files on that page) driver(s) did you download and install?

What do you have in SetupAPI.log? (though more often than not error/warnings in it are not accurate, sometimes they offer a hint at what is happening).

If there is nothing of interest there, then your next attempt should be to trace the install.

jaclaz

P.S. Try also the UMDF drivers, some people reported that WMP11 alone wasn't good ( or good enough) on some machines/installs:

https://forum.xda-developers.com/galaxy-s3/help/windows-xp-install-usb-drivers-t1874508/page2

Edited by jaclaz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...