Jump to content
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble

MSFN is made available via donations, subscriptions and advertising revenue. The use of ad-blocking software hurts the site. Please disable ad-blocking software or set an exception for MSFN. Alternatively, register and become a site sponsor/subscriber and ads will be disabled automatically. 


ppgrainbow

MS-DOS 6.22 + Shared NAT = No internet!

Recommended Posts

Hello, everyone! :hello:

I have a problem here. I'm running MS-DOS 6.22 under Virtual PC 2007 with the Intel DC21140 packet driver and for some reason, the internet doesn't work when I set the first adapter to use Shared networking (NAT).

For example, when I run the Arachne browser, I end up getting a Arachne Network Error (Unable to initalize TCP/IP) when attempting to access the Google homepage.

Here's what the screenshot looks like:No connection.png

This next screenshot has the settings of what network adapter that I'm using:

Network settings.png

If I select "Lnksys WMP54G v4.1 Wireless-G PCI Adapter" and use the "192.168.254.X" IP address, I can connect to the internet under MS-DOS and Windows 3.1 just fine.

But if I select Shared Networking (NAT) and use 129.168.131.x as the IP address, the internet doesn't connect at all.

The Shared Networking feature works fine in Windows for Workgroups 3.11 and later.

Is there anyway how to get the internet access working under MS-DOS 6.22 and Windows 3.1 using the Shared Networking (NAT) adapter under Virtual PC?

Should I post the CONFIG.SYS, AUTOEXEC.BAT and/or WATTCP.CFG configurations to see what could be wrong here as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe unrelated, but are you running the VM as Administrator or as "normal" user?

See:
https://blogs.msdn.microsoft.com/virtual_pc_guy/2007/04/27/virtual-pc-shared-networking-and-the-problems-with-ping/

Still possibly unrelated, have you installed the service to the (wireless) network card?

https://claytonj.wordpress.com/2007/02/02/connect-virtual-pc-to-internet/

 

jaclaz


 

Edited by jaclaz

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, jaclaz said:

Maybe unrelated, but are you running the VM as Administrator or as "normal" user?

See:
https://blogs.msdn.microsoft.com/virtual_pc_guy/2007/04/27/virtual-pc-shared-networking-and-the-problems-with-ping/

Still possibly unrelated, have you installed the service to the (wireless) network card?

https://claytonj.wordpress.com/2007/02/02/connect-virtual-pc-to-internet/

 

jaclaz


 

I am running Virtual PC 2007 as Administrator and have the Virtual Machine Network Services installed.

Still, MS-DOS will not connect to the internet with the Arachne browser or other network-connected programmes that use the Intel DC21140 packet driver.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...